O nápojoch
DIVOKÉ JEDLÉ RASTLINKY
Korene divorastúcich rastlín siahajú často veľa metrov do hĺbky a vyťahujú veľa živín, vrátane viacerých stopových prvkov, ktoré dnes chýbajú v bežnej strave. Bežne sa pri pestovaní pridáva 3 až 7 minerálov, aby boli zelenina/ovocie čo najväčšie. A kde je ďalších 80 prvkov? Stačí, že v našom tele chýba jeden minerálny prvok a už môžeme mať všelijaké zdravotné problémy, príčinu ktorých je veľmi ťažké nájsť.
Najviac vitamínov nájdeme v zelených častiach rastlín. Takmer v každej zelenej rastline je viac vitamínu C ako v citróne. Takmer vo všetkých rastlinách nájdeme veľa flavonoidov, vitamín K, betakarotén (provitamín A), vitamín K1, kyselinu listovú (vitamín B9), chlorofyl a veľa ďalších! O liečivých účinkoch každého z týchto vitamínov nájdeme celé knižky.
Každá jedna rastlina je liečivá! Dnes je známych približne 300 000 látok, ktoré vytvárajú rastliny a každý deň sú objavené ďalšie…
Vôňa rastliny - éterický olej z každej rastliny sa skladá väčšinou z viac než 100 biochemických látok.
Zapojenie divokých jedlých rastlín do stravy nám pomáha vyliečiť disharmóniu v tele, o ktorej ani nevieme.
Väčšina divokých rastlín pomáha očistiť telo od toxínov, detoxikuje, upravuje metabolizmus, podporuje trávenie, ktoré je základom pre zdravie.
Sú bohaté na chlorofyl, vďaka ktorému sú rastliny zelené. Má silné zásadité účinky. Pomáha regenerovať pečeň a očistiť telo od toxínov. Podporuje trávenie a zároveň chudnutie.
Posilňuje pokožku a urýchľuje regeneráciu rán.
Pomáhajú vrátiť naspäť dobrú mikroflóru do nášho tráviaceho traktu a tým veľmi podporiť naše trávenie.
Zdroj: divoke.sk (Bartek Dobrodej)
MAK
Obsahuje najviac vápnika zo všetkých potravín. Viacnásobne porazí napríklad aj sezamové a chia semienka, syr alebo orechy. V porovnaní s kravským mliekom obsahuje vápnika až 12-krát viac.
Bohatý zdroj železa, taktiež zastáva popredné miesto medzi potravinami. Železo je zase prvok dôležitý pre krv (hemoglobín) a svaly, ale aj niektoré enzýmy.
Konzumovali ho už antickí atléti ako zdroj sily a vitality.
Známy je aj ako afrodiziakum.
bohatý aj minerály - mangán, fosfor, meď, horčík, železo
bohatý na vlákninu, zdravé tuky
vitamíny skupiny B a vitamín E
obsahuje nenasýtené mastné a esenciálne kyseliny
vysoké percento prospešných polynenasýtených mastných kyselín, najmä kyseliny linolovú (67-72%) a alfa-linolénovú (3-5%), ktoré si organizmus nevie vytvoriť sám, a preto ich treba prijímať v potrave
má aj upokojujúce účinky - jemná maková aróma má pozitívny vplyv na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach i duševnej nerovnováhe
tlmí bolesť hlavy a postará sa o kľudný spánok
priaznivý vplyv má aj na vlasy, nechty a zuby, zlepšuje pamäť,
znižuje krvný tlak
ŠÍPKY
Vitamín C - v 100 g sušených šípok sa nachádza približne 1 700 až 2 000 mg vitamínu C. Pomaranče ho majú okolo 50 až 100 mg. Pri jemnej pasterizácii (80 °C) klesne vitamín C na cca 20%, čo je stále okolo 350 mg a zostáva stabilný.
Obsahujú:
horčík, selén, železo, vápnik a mangán
vitamíny A, E, K, P, vitamíny skupiny B
antioxidanty - bioflavonoidy, karotenoidy, lykopén, rutín, pektín
minerály ako draslík, vápnik, železo
bohaté na beta karotén, ktorý mu dodáva červenú farbu
organické kyseliny pôsobia na lepšiu funkciu obličiek a vylučovanie moču
skvelý prírodný zdroj cenných minerálov
posilňuje krv a podporuje tvorbu červených a bielych krviniek
pomáhajú pri hnačke a pálení záhy
upokojuje a posilňuje nervy, zvyšuje tiež odolnosť voči stresu
zmierňujú bolesti kostí a pomáhajú pri reume
pôsobia aj na lepšiu funkciu pečene
veľmi účinným prírodným prostriedkom proti kašľu
majú priaznivý vplyv na zrak a zdravie očí
obsahujú tyrozín, ktorý funguje dvoma súčasnými mechanizmami: urýchľuje spaľovanie tukov a spomaľuje hromadenie tuku v tkanivách
preukázalo sa, že sú veľmi prospešné aj pri bolestiach chrbta, osteoartritíde kolena alebo bedra a reumatoidnej artritíde
protizápalové vlastnosti a výsledky tiež ukázali, že majú schopnosť znížiť hladinu glukózy, inzulínu a cholesterolu
pomáhajú zvyšovať obranyschopnosť organizmu, predchádzať prechladnutiu a chrípke, pôsobia antibakteriálne a antiviroticky
antioxidanty - pôsobia priaznivo pri chorobách srdca, artritíde, predčasnému starnutiu, prevencia rakoviny
pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a mmiernia žalúdočné problémy
HOKAIDO
vysoké množstvo minerálov, ako je horčík, draslík, meď, železo, zinok, fosfor, sodík a ďalšie
vysoké zastúpenie betakaroténu
vysoké zastúpenie vitamíny A
obsahuje aj vitamíny B, C, E a K
bielkoviny
nenasýtené mastné kyseliny
omladzujúcu kyselinu nukleovú
draslík, luteín a zeaxatín, ktoré sú hviezdy v programe pre zdravie očí a ochranu zraku
vitamín A vápnik, železo, horčík, fosfor a vlákninu pre lepšie trávenie
vhodná pre diabetikov a má tiež nízky obsah kalórií
výnimočný poskytovateľ draslíka– popri minimálnych 49 kalóriách v jednej šálke tekvicovej kaše má úžasných 564 miligramov draslíka. Rovnováha medzi draslíkom a sodíkom je pre naše zdravie veľmi dôležitá. Udržiava acidobázickú rovnováhu v tele. Vysoký príjem draslíka v strave znižuje krvný tlak. Navyše sa spája so zníženým rizikom vzniku mŕtvice a udržiava zdravú hustotu kostí. Nedostatok draslíka v tele môže zapríčiniť svalové kŕče
betakarotén, alfakarotén aj betakryptoxantín - znižujú riziko vzniku rakoviny pľúc a hrubého čreva a tiež znižuje riziko nástupu reumatoidnej artritídy
má aj silné antioxidačné účinky
pôsobí blahodarne pri žalúdočných ochoreniach, pri ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice
má močopudné aj žlčopudné účinky
pomáha pri obličkových poruchách
pomáha proti hlístam, škrkavkám a mrliam
OXYMEL (kombuchový)
"Oxy" a "mel," čo v znamená kyselina a med
Ide v podstate o fermentovaný sirup, ktorého základnými ingredienciami sú med a ocot.
Používam KOMBUCHU a MED, neriedim vodou.
Čím starší oxymel je, tým sú jeho účinky silnejšie.
podporuje trávenie a poskytuje úľavu pri tráviacich problémoch
pôsobí ako probiotikum
podporuje imunitný systém vďaka obsiahnutým vitamínom a minerálom
disponuje protizápalovými, antibakteriálnymi, antiparazitárnymi a antimykotickými účinkami
podporuje nervovú sústavu
podporuje črevnú mikroflóru
Dávkovanie - preventívne 1 lyžica denne, pred jedlom.
Oxymel môžete rozriediť aj s vodou alebo čajom (vlažným).
Skvelý je aj ako zálievka do šalátov, pridať ho môžete aj do limonád, či použiť na ochutenie čaju.
Čím je starší, tým viac je octovejší, čo nie je na škodu. Môže sa stále užívať, prípadne pridať med.
Ak sa začne tvoriť malá kombuchová medúza, je to stále v poriadku. Stačí ju odobrať a pridať do kompostu, či vyhodiť.
ŽIHĽAVOVÉ SEMIENKA
alias slovenský ženšen
Semienka žihľavy v sebe ukrývajú vitamíny A, B, C, E, tiež sú bohaté na železo, vápnik, draslík aj nasýtené mastné kyseliny, antioxidanty, chlorofyl i karotenoidy.
Žihľavové semienka preto pokojne môžeme nazvať aj ako superpotravina. Priaznivo vplývajú na trávenie, podporujú imunitu a vitalitu, dodávajú energiu a navyše napomáhajú redukovať stres.
Žihľavovým semienkam sú pripisované i tieto účinky:
priaznivý vplyv na látkovú premenu a trávenie,
pôsobia povzbudzujúco,
podporujú stabilnú činnosť obličiek,
majú priaznivý vplyv pri hormonálnych problémoch,
podporujú zdravie vlasov, kože i nechtov,
podporujú dobrý stav kostí,
pôsobia proti únave a stresu,
podporujú imunitu,
odporúčajú sa pri zápalových ochoreniach (zápaloch tráviaceho traktu, kĺbov či močových ciest)
zlepšujú krvný obeh
Semienka pomáhajú pri:
únave
nechutenstve
padajúcich vlasoch
lámajúcich nechtoch
artróze, či artritíde
chorej prostatu, zápal močových ciest
hyperglykémii
problémy s pečeňou a so žlčníkom
prevencia obličkových kameňov
ŽIHĽAVOVÁ SOĽ
Žihľavové semienka + kvalitná Parajdská soľ (1:1)
Parajdské soľné jaskyne predstavujú jednu z najväčších soľných rezerv Európy (Rumunsko), v hĺbke približne 2 700 m sa nachádza dostatok soli na niekoľko storočí. Soľ sa v prírodnej, chránenej forme nachádza v hĺbke, izolovane od škodlivých vplyvov prostredia. Jej ťažba a spracovanie prebiehajú dodnes pomocou mechanických prostriedkov, soľ nie je čistená, bielená ani rafinovaná priemyselnými postupmi, a nepridávajú sa do nej žiadne prísady. Množstvo environmentálneho znečistenia spojeného s ťažbou je minimálne, a preto je aj z hľadiska ochrany životného prostredia dobrou voľbou.
Jej vysoký obsah minerálnych látok a blahodárne účinky sú výsledkom tohto procesu. Pochádza z Erdely v Rumunsku.
Parajdská soľ obsahuje viacero druhov minerálnych látok a stopových prvkov, čo je hlavne vďaka zvyškom bahna z pravekých morí. To dáva soli jej charakteristický sivastý odtieň.
Všeobecne ju môžeme používať na dochutenie pri pečení a varení, má výraznejší a intenzívnejší chuť v porovnaní s bežnou kuchynskou soľou. Pomáha udržiavať zdravie zubov a ďasien, pretože efektívne dezinfikuje ústa.
Použitie - ako ochutená soľ - na chlieb s pomazánkou, maslom, ideálna na vajíčkové jedlá (praženicu, volské oko…), do pomazánok, na zemiaky, zeleninu, do šalátov…